Category Archives: Our Work

Modern Rowhouse

AM_stair

Project details coming soon.


Merion Residence

OH_far-yard

Project details coming soon.


CedarWorks Studio

Interior Hall

The Cedar Works is a 15,000 sq. foot reclaimed warehouse, located in the Cedar Park neighborhood of West Philadelphia, that has been renovated into a community-oriented work and meeting space.

In 2011, Mill Creek Design partnered with Friday Architects/Planners, Inc to masterplan and re-purpose the building as a community work and meeting space.  Major design objectives were to solve the complex code and egress issues of the land-locked mid-block site and to preserve and amplify original and character defining features of the building.


Waterfront Housing

SG_street

Friday has been working with a confidential client to develop concepts for a new waterfront housing and retail development.


Kountz Residence

kountz_pan

Friday re-worked the interior of this IM Pei designed garden style home to create more useful and modern kitchen space.  New custom cabinets, lighting, counters and floors were involved in the plan.


Drexel Pro-Active Health

fridayDAC1_

Friday completed renovations to several spaces within the Drexel Recreation Center to accommodate a new fitness center, training room and offices.


Easton Public Market

EM_exterior_small

Friday worked with the Greater Easton Downtown Partnership to develop a masterplan for renovations to re-purpose a large building for a Public Market.  The building is close to Centre Square in downtown Easton.  The Market opened last fall and has been well supported by the community.  Funding limitations meant that the complete renovation could not be realized, but Friday’s work set the framework for continued phased improvements.


WPH Lobby

fridayWPH_

In quest of its fair share of the burgeoning center city rental and sales market the leadership of William Penn House commissioned Friday to redesign the building’s 6,000 SF, uniquely configured lobby, which features entrances from three street frontages and the parking garage.

The building leadership had some specific goals for the renovation to achieve, including creating a fresher, more contemporary public image to attract younger residents and converting the long, uneventful walk from the main entrance to the elevators into a memorable experience. Bringing the Garden Room, an earlier improvement, into the life of the building was another priority of the client. The lobby was also to enable a seated gathering of at least 200 residents for general membership meetings and improve accessibility.

Friday implemented a number of changes to make these goals a reality, including replacing the existing carpet with porcelain tile flooring laid in a lively pattern and installing a skylight at the intersection of the Ranstead St entrance with the Lobby. Removing the enclosure around the Garden Room and installing a special ceiling integrated that space with the main portion of the Lobby.

The final design also replaced the awkward existing ramp with a new, ADA-compliant ramp that became integral element of the overall design. Planters, mirrors and a  “Phillyscape” mural were used to further promote the sense of new life and vitality.


U Penn DRL

LobbyRendering2.14

Friday has been retained by the University of Pennsylvania to plan a variety of interesting improvements to the massive David Rittenhouse Laboratory Building that occupies nearly an entire city block.  The University has asked Friday to prepare “interventions” around the building that would improve the public spaces and encourage more social activity in the building.  The existing system of corridors and stairs are difficult for new visitors to navigate.  Friday has developed concepts for new large scale graphic signage throughout the building as well as micro-lounges carved from under-used classroom space.  The signage employs patterns derived from the architecture of the building and abstractions symbolic of the departments housed within.


Solutions for Progress

sfp_atrium_200

Friday was commissioned to develop a flexible and unique office space in two floors of a building on south Broad Street in Philadelphia for an unconventional and progressive public policy consultant, Solutions for Progress.

The scheme that emerged from Friday’s dialogue with the client was a flexible office plan totalling over 11,500 sf and consisting of breakout spaces for individual project team meetings, a training room with operable partition for different sized training sessions, general open office space, a new communicating stair & sky-lit atrium connecting the two previously isolated floors, and a new double-height ground floor entrance lobby/gallery.

Unique features of the office include picture rail molding to allow for flexible display of the owner’s large collection of original prints and artwork, an aerogel-insulated fiberglass panel skylight, one of the first of its kind in Pennsylvania, and exterior aluminium sunshades on the south face of the building to provide seasonal sun control.